Christy Cael BS, ATC, CSS, LMP, editörlüğünde yazılan “FUNCTIONAL ANATOMY Musculoskeletal Anatomy,Kinesiology and Palpation for Manuel Therapists” kitabının ilk Türkçe çevirisi ve basımı yapılarak “FONKSİYONEL ANATOMİ: Manuel Terapistler için Muskuloskeletal Anatomi, Kinezyoloji ve Palpasyon” adıyla 2017 yılında yayınlanmış ve sizlere sunulmuştu. Sizlerden aldığımız geri dönüşlerde kitabın, öğrencilere ve bu alanda özelleşen manuel terapistlere yol gösterici, son derece faydalı, kolay anlaşılır, eğitime destek veren ve tercih edilen bir kaynak kitap olarak olduğu ifade edilmiştir.
Fonksiyonel Anatomi konusunda; Christy Cael ve arkadaşlarının hazırladığı genişletilmiş yeni basımı ise; sizlerin bu yoğun ilgisi göz önüne alınarak yeniden Türkçeye çevrilmiş ve çok titiz bir çalışma ile tekrar basılmış ve sizlerin beğenisine sunulmuştur.
Elinizdeki “Genişletilmiş Basımı” içeren bu kitap; Christy Cael’in ifade ettiği gibi öğrencilerin vücut hareketlerini ve hareket oluşturmak için anatomik yapıların nasıl bir arada çalıştığını anlamalarına yardım etmek amacıyla yürüme, koşma, kaldırma ve fırlatma gibi hareketlerden sorumlu olan yapıları ve anatomik ilişkileri keşfetmenize yardımcı olacaktır. İnspeksiyon, dokunma ve yapıları hareket ettirme gibi aktiviteler size rehber olacak; böylece insan vücuduna ait sağlam, üç boyutlu imaj ve hareket potansiyelini kafanızda canlandırabileceksiniz.
“Fonksiyonel Anatomi: Manuel Terapistler için Muskuloskeletal Anatomi, Kinezyoloji ve Palpasyon” kitabının ilk üç bölümü vücudun harekete nasıl ulaştığını tanımlamaktadır. Bölüm 1’de vücudun temel yapıları ve sistemleri, insan vücudunun bölümlerinin organizasyonu, anatomi ve hareket dili tartışılmaktadır. Bölüm 2’de ise kemikler, eklemler, bunların temel yapıları, farklı şekil ve fonksiyonları, sınıflamaları ve farklı tiplerin lokalizasyonu üzerine detaylı bir inceleme sunulmaktadır. Bölüm 3’te iskelet kasları, fonksiyonları, özellikleri, lif yönleri ve tipleri, meydana getirdikleri farklı kasılma tipleri ve nasıl düzenlendikleri detaylı olarak anlatılmaktadır.
Bu giriş niteliğinde olan konulardan sonra, vücudun temel yapılarını ve hareket oluşturma yöntemini anlamış olacaksınız. Geri kalan 6 bölümün her birinde vücudun spesifik olarak bir bölümü tanıtılmaktadır. Bu bölümlerin özelliği ise her bölümün, aynı yerde yer alan aynı tipteki bilgi ile tutarlı bir yöntem izlemesidir. Fonksiyonel Anatomi sadece aklınızla değil diğer duyularınızla da birleştirebileceğiniz; insan vücudunun yapı ve fonksiyonlarına dair derin bir anlayış kazanmanıza rehberlik edecektir.
Dinamik ve renkli görseller ile kinestetik egzersizler içeren kitap, palpasyon becerilerinizi geliştirerek bireysel ve grup aktiviteleri yapabilmenize yardımcı olacaktır. Vücudun her bölgesindeki yapısal ilişkileri ve muhtemel hareketleri daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Her bölümün sonunda yer alan Bunu Deneyin! aktivitesi; konuyla ilişkili bir veya daha fazla anahtar kavramı gösteren basit kinestetik hareketleri içermekte ve bölümün amaçlarında tanımlanan anahtar becerilere yardımcı olmaktadır.
Elinizdeki bu kitap, özellikle sağlık ve spor alanında eğitim gören öğrencilerin ve profesyonellerin, manuel tedavi alanında uygulama yapan spor fizyoterapistlerinin, manuel terapistlerin, kazandıkları temel bilgilerin üzerine, insan vücudunun yapısı ve fonksiyonlarını hakkında daha farklı bir yaklaşım ve yeni bir görüş açısı benimseyerek bakmalarını sağlamaktır. Fonksiyonel anatomiyi tanımlamaları için kitabın rehber bir kaynak olarak hedeflediğimiz amacına ulaşması en büyük arzumuzdur.
Bu amaç doğrultusunda; çeviri editörü olarak, bu kitabın tekrar Türkçeye çevrilmesindeki emekleri nedeniyle, Sayın Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Avcı’ya, Prof. Dr. Necmiye Ün Yıldırım’a, Prof Dr Yeşim Bakar’a ve düzenlenmesindeki özverili ve olağanüstü çalışmaları nedeniyle Uzm. Fzt. Çağatay Atilla Sezik ve Uzm. Fzt. Özgün Uysal’a çok teşekkür ederim.
Kitabın basımını gerçekleştiren Nobel Tıp Kitabevleri, Tic. Ltd. Şirketine ve titiz çalışan ekibine özel teşekkürlerimi iletiyorum.
Şemsi Tebriz’inin ifade ettiği gibi “Bazen, Akışına bırakmak gerekir; Yaprakları, suyu, mevsimleri, Olayları ve insanları... Ve bekleyip görmek gerekir sonuçları.”.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Nevin ERGUN